Sanatate

   
   Ne gandim la alimentatia noastra atunci cand avem probleme , dureri , balonari , aciditate , dar nu inainte de a ingera anumite alimente , sau macar sa le combinam corect . Omul modern nu mai are mese fixe , ore regulate de masa , mananca pe fuga si atunci ce apuca .
        Astfel se creeaza un dezechilibru in organism , iar sistemul nostru digestiv are nevoie de energie suplimentara pentru a digera si asimila reziduurile.
        Fiecare aliment are nevoie de un anumit suc gastric pentru a fi digerat , iar stomacul nu le secreta pe toate simultan. De exemplu carbohidratii ( orezul , painea , pastele , painea ) au nevoie de un mediu digestiv alcalin obtinut prin enzima ptialina si amilaza pancreatica . In schimb proteinele (carnea , lactatele ) au nevoie de un mediu acid pentru a fi digerate , iar acesta se obtine cu ajutorul acidului clorhidric si a pepsinei .
       In procesul de digestie nu se digera simultan proteinele si carbohidratii , din simplul fapt ca mediul alcalin se neutralizeaza cu cel bazic . Hrana nedigerata este un mediu fertil pentru bacterii sau paraziti , care creeaza automat probleme .

             Nutritionistii au clasificat alimentele astfel :

  • PROTEINELE                             : carne , oua , peste , lactate , nuci , seminte 
                                                          
  • CARBOHIDRATI                       : cartofi , paine , paste fainoase , banane , cereale , fasole
                                    

  • VEGETALE                                 : -varza , castravete , gulii , sfecla , broccoli (acestea au un continut                                                      ridicat de apa si nu contin amidon ) , anghinare , morcovi , mazare,                                                      telina , conopida, ciuperci ( cu un continut moderat de amidon)
                                      

  • LIPIDE , GRASIMI , ULEIURI  : unt , smantana , susan , masline , frisca , margarina , ulei de floarea                                                     soarelui 
                                          

  • IRITANTI                                   :  usturoi , ceapa , praz , arpagic , hrean , ardei iute , ridichii
                          





              Iata cateva sfaturi si combinatii corecte pentru o digestie corecta :


  1. Nu consumati la aceeasi masa doua alimente bogate in proteine , cu surse diferite , cum ar fi carnea impreuna cu oua , branza si leguminoase in acelasi timp .
  2. Grasimile amestecate cu proeteinele ingreuneaza foarte mult digestia , iar impreuna cu amidonul formeaza un bol alimentar greu de digerat . 
  3. Fructele acide nu se combina cu cele dulci ! 
  4. Apa nu se consuma in timpul mesei deoarece va dilua sucurile gastrice . 
  5. Laptele se recomanda a se consuma individual , fara nici o combinatie ( mai ales cea cu cafea !!! )
  6. Zaharul si mierea inhiba secretia sucului gastric , astfel dupa o astfel de combinatie va aparea balonarea si disconfortul!
  7. Alimentele bogate in proteine animale impreuna cu cele bogate in amidon , duc la o digerare incompleta .
  8. Un consum ridicat de proteine nu va ajuta organismul sa produca suficienta energie , deoarece , pentru aceasta , organismul foloseste glucoza si fructoza din fructe , legume si  amidon .
  9. Consumati doar un aliment fara continut mare de apa (proteina sau amidon ) impreuna cu vegetale .
  10.  Fructele trebuie consumate separat de alte alimente , recomandabil pe stomacul gol sau la 2-3 ore dupa masa , deoarece acestea fermenteaza . 
  11. La o masa cu proteine si grasimi se recomanda a se consuma si vegetale , deoarece grasimile inhiba digerarea proteinelor iar vegetalele contrabalanseaza acest efect inhibitor .




 Si ca sa incheiem intr-o nota comica : 



          Multa sanatate !













         Va propun un subiect pe cat de interesant , pe atat de util !
 
          Ficatul este un organ extrem de important in organism . Are  rol esential in digestie ,  in asigurarea nutrientilor catre celulele corpului, dar si in detoxifiere, curatarea sangelui de toxine, metale grele,  paraziti. Este cel mai mare organ al corpului , aproximativ 2,5 % din greutatea adultului , si primeste 25 % din debitul cardiac , prin vena porta si artera hepatica . 



          El  metabolizeaza lipidele in exces,alcoolul ,  elimina din organism E-urile alimentare,  chimicalele ascunse in semipreparate sau chiar in alimentele proaspete. 
         Ficatul are control direct asupra cresterii si functionarii fiecarei celule din corpul uman.
Daca ficatul nu mai functioneaza normal, toate celulele corpului nu vor mai primi o cantitate suficienta de nutrienti, nu vor elimina deseurile produse, toxinele, si nu vor comunica la fel de bine cu sistemul nervos sau endocrin.
Chiar si daca numai 40% din ficat functioneaza normal, analizele pot iesi bune. Dar, apar tot felul de boli in organism.
       Ficatul are doi lobi si arata ca doi copaci cu ramurile goale pe dinauntru. Pe langa rolul de procesare a nutrientilor, de metabolizare si anulare a substantelor toxice, precum alcoolul, fiecare celula preia din sange si toxinele, pe care le elimina impreuna cu bila in canalele acestea mici ce strabat intreg ficatul. Toate aceste ramurele goale pe dinauntru se unesc in canale mai mari, apoi se unesc in doua canale principale, ce vin de la fiecare lob al ficatului si apoi se unesc intr-un singur canal biliar. Acest canal biliar comun, conduce bila catre fiere (colecist), care este o punga sub ficat.
                                         

                                        
        Bila, este ca un gel uleios galben-verzui, care curge incet de la fiecare celula si se scurge pana jos in fiere. Aceasta are rolul de a ajuta in procesarea hranei. Cand hrana ajunge in stomac,  fierea se contracta si arunca toata bila in restul de canal biliar comun, si apoi ajunge in intestinul subtire.  In momentul in care hrana ajunge in intestinul subtire, bila trebuie sa fie prezenta, altfel nu va fi procesata si va fi eliminata fara ca organismul sa retina nutrientii necesari. Ficatul secreta cam un litru si jumatate de bila pe zi. O parte din aceasta substanta este resorbita in intestinul gros si adusa din nou in ficat .
        O  mare parte din nutrientii ce sosesc din mancarea procesata, o constituie cristalele de colesterol. Colesterolul bun, este un element de baza in constructia tuturor tesuturilor.  Acesta e prezent in orice mushi, in peretii organelor, etc. Dar, colesterolul in exces este procesat de ficat, din sange,  si eliminat prin canalele biliare.  Aceste cristale de colesterol au tendinta sa se lipeasca unele de altele, mai ales ca bila este ca un gel uleios.  Astfel  formeaza mici pietricele, care,  in timp atrag tot mai multe alte cristale de colesterol si se maresc.  
       Majoritatea pietrelor si pietricelelor din ficat sunt compuse din colesterol, de aceea sunt imposibil de detectat la ecograf.   Aceste formatiuni incep sa blocheze canalele biliare.  Medicul pune diagnosticul de ficat gras sau marit si nu are nici o solutie.  Ficatul se poate mari cu pana la 5-10 centimetri in acest fel. In timp, la aceste formatiuni grase adera metale grele, calciu, diverse saruri, si se calcifiaza.  Abia atunci sunt observabile la ecograf.  Dar, pana nu se calcifiaza, nu sunt vizibile la ecograf.  Se vad doar structuri “grase” in ficat.
       Canalalele biliare blocate pot duce la diabet, infarct sau cancer.
                                                 
        In momentul in care ficatul e aproape plin de pietre, incep sa mai cada din ele si acestea ajung in fiere. Dupa o masa mai grasa sau cu substante mai greu de procesat de organism, fierea se contracta mai puternic si arunca aceste pietre in canalalul biliar comun. Numai ca aici, din cauza dimensiunii lor, se pot bloca. Atunci apar durerile in partea dreapta, sau in capul pieptului. Ele sunt de multe ori confundate cu durerile de stomac, deoarece apar imediat dupa masa. Dupa ce piatra reuseste sa iasa complet, durerea inceteaza. Daca piatra se blocheaza total, bila nu mai poate iesi, aceasta ajunge in sange si omul se ingalbeneste  (face icter).




       Canalul biliar comun, chiar inainte sa iasa in intestinul subtire, se uneste cu canalul de eliminare a acizilor din pancreas. Daca piatra se blocheaza aici, nici acizii pancreatici nu mai pot fi eliminati din pancreas si se ajunge la pancreatita, care este o afectiune foarte grava. Oricum, in ambele afectiuni, durerea este foarte mare. De obicei se poate sta maxim 3 zile cu aceasta afectiune, dupa care, e necesara operatia.  Totusi, astfel de pietre pot fi eliminate usor si rapid, daca se dilata canalul biliar comun.  
         Daca se dizolva 30 grame de sare amara (sulfat de magneziu) intr-un pahar de apa si se bea, canalul biliar comun se dilata pana la aproape 3 centimetri latime.  Este suficient sa iasa orice piatra. De asemenea, caldura ajuta la dilatare.  
         In cazul in care fierea este eliminata chirurgical, bila curge in continuu, picatura cu picatura in intestinul subtire. Amestecata cu hrana, este bine tolerata de organism, dar in lipsa acesteia ea roade intestinul subtire, caci pica, exact in acelasi loc, si duce in timp la iritatii, ulceratii, cancer, etc.  In momentul in care hrana ajunge in intestinul subtire, ea nu mai intalneste suficienta bila si atunci nu mai este procesata si omul mananca aproape degeaba, plus ca apar balonari, etc. De aceea medicii recomanda, acizi biliari sub forma de pastile, dupa masa , cum ar fi : Colebil , Amrase , Bil Plus , care contin pancreatina,  papaina , extract de bila bovina , salicilat de sodiu , ulei de menta , metenamina , etc. 



         In timp, in ficat se pot strange pietre de colesterol care pot sufoca ficatul.  Astfel,  organele si celulele nu isi vor mai primi nutrientii necesari, sangele nu va mai fi detoxifiat.  O gramada de toxine nu vor mai fi procesate si eliminate din sange.  Asa ca organismul gaseste alte solutii pentru a scapa temporar de acestea, pana cand  ficatul isi va reveni si le va elimina total din sange.  Intai va incerca sa le elimine prin alte organe de excretie (rinichi, piele, respiratie) , dar daca  nu este posibil, organismul le va depozita in diverse zone din corp sau  organe.  
       In prima faza, apar probleme in celelalte organe de excretie (rinichi, piele, plamani), care se confrunta cu un surplus de toxine, pe care nu le poate elimina ficatul. Apoi apar probleme complexe in organism care sunt legate fie de depozitarea aiurea a diverselor toxine sau produse metabolice, fie de lipsa alimentarii cu nutrienti a celulelor sau organelor.
         Daca toxinele se acumuleaza in articulatii, rezulta boli ale articulatiilor.
Una din functiile ficatului este sa sintetizeze zaharul in glucoza (principala hrana a creierului).  Un ficat afectat nu mai hraneste corespunzator creierul, rezultand oboseala, depresie, si se poate ajunge in timp la boli grave ca dementa, Alzheimer, Parkinson, Scleroza multipla etc.  Daca metalele grele nu mai sunt eliminate cum trebuie, cum ar fi de exemplu aluminiul, rezulta boala Alzheimer.
           Daca ficatul nu proceseaza toate proteinele din sange, corpul incearca sa le depoziteze in sange si in peretii vaselor de sange. Astfel creste numarul globulelor rosii si  nivelul de hemoglobina.  Sangele devine mai gros si formeaza cheaguri care se pot bloca pe artere, vene, etc.  De aici infarct sau paralizie. Sau, proteinele sunt depozitate in peretii vaselor de sange, formeaza tesuturi groase de colagen si blocheaza circulatia.
            Colesterolul ramane in vasele de sange daca nu este eliminat cum trebuie de ficat , si se depune pe peretii acestora, ingrosandu-I sau blocandu-i, rezultand infarct . 
Sangele ingrosat incetineste transportul de hormoni, rezultand o activitate foarte crescuta a glandelor si o dereglare a acestora. Rezulta probleme cu tiroida, etc.
          Daca ficatul se umfla, sangele trece mai greu prin ficat. Asta inseamna un efort mult mai mare pentru inima, dereglaj in tensiune, puls, etc.
Daca ficatul nu elimina surplusul de hormoni (estrogen sau aldosteron), apare un dezechilibru in retentia de apa si sare si tesuturile incep sa se umfle. 
       Un ficat blocat poate duce la ciroza, hepatita, etc.
Lipsa bilei in sistemul digestiv, poate duce la probleme de stomac, nu se mai absorb cum trebuie grasimile, calciul si vitamina K. De aici o multime de probleme.
       Desi e normal ca ficatul sa secrete 1,5 litri de bila pe zi, din cauza blocajului, la unele persoane, se poate ajunge doar la 100 mililitri pe zi. Mai putina bila eliberata de ficat, inseamna ca intestinul subtire nu mai digera mancarea cum trebuie. Rezulta probleme in alimentatie, balonari, infectii, dereglari in flora intestinala, constipatie, iritatie, cancer, etc.
Cand celulele din oase nu mai primesc suficienta hrana, apar problemele osoase.
Surse :   “The Amazing Liver Cleanse”-  Andreas Moritz., 
                 Formula AS nr. 379 ,
                Google Search&images ,
               "  Proceeding de fiziologie a ficatului " - UMF Iasi





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu