sâmbătă, 25 ianuarie 2014

10 elemente obligatorii din garderoba unei femei - part 1

        Adeseori dulapurile noastre sunt pline de haine inca cu eticheta atasata , inscrise in trendul momentului , predispuse la o imbatranire precoce , fara posibilitatea efectuarii unui retus . Sigur , fusta inflorata ar putea reveni in forta la un moment dat , dar probabil ar avea prea multe elemente schimbate ( prea lunga sau prea scurta , voluminoasa sau dimpotriva , florile prea mici su prea mari etc..) .
        Economic vorbind , pentru a ne putea inscrie de fiecare data la trend-urile actuale ar insemna sa dispunem ori de un card no-limit , ori sa avem un job care sa ne asigure un venit cu muuuult peste medie , ori un sot cu niste venituri grase , foarte iubitor si darnic :)) . Daca nu dispunem de nici o varianta de mai devreme , atunci trebuie sa regandim , recalculam , sa ne temperam si sa cheltuim cand trebuie si pe ce merita !
        Pentru a parea mereu innoite si pregatite pentru orice situatie prevazuta sau nu , sunt obligatorii cateva piese de baza , pe care sa le combinam in diverse feluri !


                        1. THE LITTLE BLACK DRESS - ROCHIA NEAGRA.

      Este un must-have al oricarei garderobe , departe de trend-urile schimbatoare de sezon . 
Regala, vaporoasa si lunga pana-n pamant , sau dimpotriva, scurta , pana deasupra genunchilor , irezistibil de sexy , s-a nascut la Paris in 1926 , cu o lungime medie, fiind "fiica" legitima a faimoasei Gabrielle "Coco" Chanel (1883-1971). 
      In 1944 Vogue decide : " Zece femei din zece au un asemenea obiect de imbracaminte , iar zece din zece isi mai doresc unul "! 
      Rochia neagra a fost transformata intr-o legenda in 1961 de catre Audrey Hepburn , protagonista filmului-cult "Breakfast at Tiffany" , dupa romanul omonim al lui Truman Capote. Filmul debuteaza cu imaginea unei Fifth Avenue adormite , surprinse in sori, pe care Audrey luneca usor , ascunsa in spatele unor imensi ochelari fumurii si purtand o rochie perfecta in simplitatea ei (semnata Givenchy) , luminata de o garnitura de perle .
     De o simplitate absoluta , rochia cere sa fie accesorizata cu niste sandale cu toc cui , cu un colier de perle . 
     Este interzisa imbracarea a doua elemente negre in cadrul aceleiasi tinute . Pantofii pot fi asortati cromatic cu hainele , dar in acest caz , geanta trebuie sa se desprinda din peisaj . unt de evitat ciorapii opaci 50-100 DEN , sunt mai ok cei din matase , sau chiar piciorul gol. 
     Un NU hotarat combinatiei rochie neagra-pulover alb . De preferat este un pulover roz pal , bej deschis sau albastru. Lungimea ideala este pana la genunchi sau cu un centimentru deasupra lor .
    Pentru a sublinia un bust nu tocmai generos , alege o rochie decoltata in forma de V . Dimpotriva , pentru a face mai putin vizibil un bust mare , decolteul trebuie sa fie moderat si de tip barcuta . Inceputul de burtica se ascunde sub un model cu talia inalta , iar soldurile generoase dispar sub o fusta din crep cu straturi asimetrice . 





 

                                                                             





                                                     2. CAMASA ALBA

        Proaspata , fara mari pretentii si usor de purtat , respira stil si nu cunoaste restrictii temporale . E fantastica in combinatie cu jeans si perfecta alaturi de fusta neagra . 
        Stramosul cel mai indepartat al camasii ne readuce in Imperiul Roman din primii ani ai secolului al III-lea d.H. Este o tunica din in , care se imbraca pe cap , lunga pana la genunchi , stransa in talie cu o curea . Folosita atat de femei cat si de barbati , sub drapajele togilor si peplurilor , e in realitate precursoarea lenjeriei intime . 
       Niciodata la fel, totusi inconfundabila , camasa alba poate fi usoara si vaporoasa, impecabila si severa, cand pastreaza tiparul masculin , somptuoasa si invaluitoare , stramta si mulata ca un body. 
       Se innobileaza cu dantele si broderii , devine sexy cu ajutorul transparentelor , sau incredibil de bogata si importanta cu ajutorul volanelor si volanaselor din tul sau dantela . 
      Vara camasa este fantastica la un costum in culori vii , sau la pantaloni trei sferturi , cu primul nasture si ultimii doi , desfacuti . 
      Este absolut interzis sutienul alb pe sub camasa imaculata , cu exceptia cazului cand vrei sa-l arati lumii ! Ideal este un sutien in culoarea pielii , si foarte importanta este si tesatura , de bumbac , in nici un caz un material sintetic ! 
      




                                                        3. JEANS- UL 

       Sau blugii ( blue-jeans ) , au fost croiti si cusuti pentru prima data in epoca Republicii Maritime , pentru a fi folositi la infinit , suflecati , udati si decolorati de apa sarata . Tesatura vine de la Nimes si de aceea se va numi denim . In 1853 , tanarul de origine bavareza Leob ( Levi ) Strauss de 24 de ani transforma acest obiect vestimentar intr-un bestseller printre minerii cautatori de aur din California de Nord . Astfel ia nastere firma Levi's , care in 1890 incepea sa-si numeroteze modelele, Levi's 501 devenind faimos. 
      Pentru zilieri , agricultori , crescatori de vite , chiar si cowboy , acesti pantaloni albastri sunt o dragoste la prima vedere . 
     Marca Wrangler , care renaste in 1903 , se impune datorita materialului mai rezistent , niturilor rotunjite care nu distrug saua si buzunarele posterioare cusute mai sus ,pentru a nu sta pe portofel. Devin astfel bestseller in Texas in 1947 . 
     Blugii devin la fel de versatili ca si moda , care in fiecare an , ii impune altfel . 
     La capitolul "DON'T" este interzisa purtarea unor jeansi cu talia mult prea joasa , care , la prima aplecare ,  descopera santul dintre fese si un slip tanga cu elastice laterale inalte !!! 





        Si cateva imagini cu celebrii "boyfriendjeans" sau "cum poate fi de folos iubitul nostru in garderoba noastra " :) . Dar daca totusi dimensiunile iubitilor nostri sunt prea mari , variante sunt destule in magazine ! 







                                                        4. TRENCIUL 

 
         Un element de moda extrem de versatil , trenciul nu se va demoda niciodata , si nu va fi niciodata la locul nepotrivit . Modelul cel mai ales  ( din poplin sau bumbac bej , gros , inchis la doua randuri a cate 10 nasturi , cu o platca adanca la spate , cureluse la mansete si cordon strans in talie ) este urmasul direct al mantalelor soldatilor britanici .
        Trenciul ascunde adesea un secret , dar e si un foarte limpede simbol androgin. In 1968 acest invincibil obiect-cult urca pentru prima data pe podium la o prezentare semnata Yves Saint Laurent . Si Dior , Chanel , Hermes , Lanvin il aduc pe podium , invaluit intr-o prospetime neasteptata .
        Inainte de toate , este foarte clar ca cine spune "trenci " spune "Burberry" , un caz clasic de identificare absoluta a unei marci cu produsul !
       In 1901 , Thomas Burberry (1835-1926) propune ministerului Apararii al Regatului Unit un model de impermeabil militar, care, va face parte din uniforma oficiala a soldatilor britanici , cu aprobarea Majestatii Sale Eduard al VII-lea , clientul nr.1 de la Buckingham Palace .
      Trenciul se poarta usor mototolit , cu cordonul innodat aparent neglient in talie , fara a folosi vreodata catarama . In versiune scurta , vine foarte bine cu pantaloni tigareta si sandale foarte inalte .






     



                                        5. PULOVERUL DIN CASMIR 



      Simbol al rafinamentului inca din vremea imparatului Cezar , casmirul a fost lana fetis a lui Balzac sau a frumoasei Grace Kelly .
      Acesta si-a facut intrarea in garderobele europene prin Marea Britanie , odata cu "pashmina" , o tesatura importata de Compania Indiilor , foarte moale si  subtire  .
      In 1805 Journal de Paris scria : " Eleganta unei femei e direct proportionala cu calitatea salului ei ori , mai degraba , cu pretul lui. "
      Casmirul provine din stratul care creste sub primul strat superficial de par al caprei de munte Hyrcus . Numit si "duvet", acest par cu o lungime care variaza intre 2 si 6 centimetri , are capacitatea extraordinara de a izola termic atat de frig cat si de cald . Crescute in turme mici , in regiunea Kashmir din India , caprele Hyrcus sunt duse apoi in China , Mongolia , Afganistan , Iran , Turcia , Australia sau Noua Zeelanda . Cea mai buna calitate a acestei materii prime se obtine doar intre cel de-al 4-lea si cel de-al 6-lea an de viata al animalului .
       Faimoasa Coco Chanel a adus tricotajele , la inceput lucrate manual apoi industrial , in lumea modei haute couture . In 1916 ea detine exclusivitatea jerseului , realizat la masina . Acest material devine punctul cheie al tripletei fusta-pulover-cardigan , singura alternativa la rochia neagra .
       Firmele care au facut renumite puloverele cu romburi din casmir sunt Pringle of Scotland , fondat in 1815 de Robert Pringle , si Ballantyne, fondata in 1921 in localitatea scotiana Innerleithen.  O alta marca foarte apreciata este  Malo , de origine italiana , care a luat nastere in 1972 si care creeaza combinatii inedite de casmir si piele fina .
       Puloverul ideal are o croiala cusuta parca fix pe umarul tau si o lungime care atinge delicat soldurile .
Foarte cool este purtarea lor peste o camasa/tricou din voal , matase sau batist , ton pe ton .
      Combinatiile reusite sunt : pulover pe gat din casmir + pantaloni tigareta + tocuri stilleto + bratara cu amulete la mana , sau pulover negru+ fusta pana la genunchi din satin negrusau albastru +cizme trendy cu toc jos . La fel poate fi un twin-set pastelat +colier de perle +fusta in cerc+balerini , sau pulover pescaresc in dungi englezesti albastre + jeans inchis la culoare+ mocasini in stilul college.


       










 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu